България продължава да протака номинацията за еврокомисар

В Страсбург българските евродепутати представиха своите платформи за предстоящия мандат

Докато в Европа разпределението на постовете в управлението на 28-членния Съюз е тема номер едно в последните дни, номинацията на България за еврокомисар продължава да се бави.

Тази вечер такава "няма да се случи", заяви евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Филиз Хюсменова на днешната среща на българските избраници за Европарламента с медиите, която се проведе в Страсбург. Илияна Йотова от БСП/ПАСД пък предложи страната ни да излезе с поне три варианта за еврокомисар.

Това решение би забавило допълнително номинацията, на фона на предупрежденията от страна на новите европейски лидери, че само страните-членки, които първи представят своя кандидат, ще могат да се борят за ключовите постове в Европейския съюз. Настоящият ни еврокомисар по хуманитарните въпроси Кристалина Георгиева е спрягана за зам.-председател на Европейската комисия и външен министър на Европа, а новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че очаква в най-кратък срок номинацията на Пламен Орешарски.

"Няма процес за номинация – има сензация", оцени ситуацията Томислав Дончев от ГЕРБ/ЕНП, цитиран от Агенция "Фокус".

Иначе на днешната среща с медиите българските евродепутати представиха платформите си за предстоящия мандат.

Депутатите, които страната ни изпрати, са групирани в следните политически семейства: на Европейската народна партия, на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, на Консерваторите и реформистите, на Либералите и демократите.
Кохезионна политика и бюджетен контрол, външна политика, единния цифров пазар, разбиване на клишетата в културната политика на общността, визова политика, трафик на хора, преговорите за двустранното споразумение за свободна търговия ЕС-САЩ, комбиниране на традицията с реформаторство, създаването на общия енергиен пазар - това са част от въпросите, по които ще работят през този мандат седмината евродепутати от ЕНП.

Депутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев описа стъпките, необходими за създаването на Единния енергиен европейски съюз. Те са съответно: завършване на междусистемните връзки между държавите членки; уеднаквяване на правилата в този пазар и премахване на скритите схеми за субсидиране; да се сключат нови договори от името на ЕС със страните доставчици; да се променят старите и вече сключени договори; да се разработи подробно областта на възобновяемата енергия.

Според Уручев е въпрос на много време страните-членки на общността да се обединят в необходимостта от създаването на общ енергиен пазар, общи енергийни политики и обща енергийна сигурност.