"Кристис" с рекордни продажби за първото полугодие

Между януари и юни аукционната къща е продала 52 творби за над 10 млн. долара

Рекордни продажби на следвоенно и съвременно изкуство отчете американската аукционна къща "Кристис" за първото полугодие на тази година. Това съобщи БТА, цитирайки "Ройтерс".

Благодарение на добрите продажби в рамките на шестмесечието общите такива са достигнали 2,69 милиарда британски лири (4,6 милиарда щатски долара).

52 творби са продадени за над 10 млн. долара. Сред донеслите най-големи суми са две картини, продадени на един търг - "Водни лилии" на Моне (27 млн. долара) и "Портрет на жена (Дора Маар)" от Пикасо (27 млн. долара), намерили собственик чрез търг в Ню Йорк през май.

В Лондон "Портрет на говорещия Джордж Дайър" от Франсис Бейкън бе продадена за 42,2 милиона британски лири през февруари, а "Смахнато яйце" от Джеф Кунс - за 14,1 милиона лири.

Общият ръст на продажбите за периода януари-юни са нараснали е от 12%. "Кристис" отчита и 70% увеличение на онлайн търговията.

За да отговори на нарастващото търсене, през октомври тръжната къща ще отвори нов офис в Шанхай, Китай, и нови галерии в центъра "Рокфелер" в Ню Йорк.