Димитър Главчев: Съгласието в Народното събрание е само привидно

ГЕРБ продължава да настоява за оставка на управителя и подуправителя на БНБ

Впечатлението за съгласие в Народното събрание е привидно и се дължи на искреното желание на ГЕРБ да работи по законопроекти, които са полезни и необходими. Това заяви депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев в ефира на радио К2.

Той посочи, че е присъствал на заседанието на три парламентарни комисии, на които министърът на финансите Петър Чобанов е представител предложенията на правителството за актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Предложенията обаче са били раздадени на участниците непосредствено преди началото на заседанията, което според Главчев е несериозно.

"Тези предложения всъщност са имитация на предложения", продължи той. За НЗОК се предлага актуализация с 225 милиона лева, когато реалният дефицит е 500 милиона лева. От ГЕРБ настояват за актуализация на реалния размер.

Що се отнася до предложенията на правителството за актуализаця на държавния бюджет, депутатът от ГЕРБ каза, че там се предлага намаляване в частта приходи с 500 милиона лева в частта събираемост от ДДС, което е абсолютно недостатъчно.

Димитър Главчев продължи, че "по груби сметки" актуализацията трябва да бъде поне двойна. "Тоест, има предложение от правителството за общо 725 милиона лева актуализация, което ще се отрази на бюджетното салдо, което прави около 0,9% от БВП, като така дефицитът отива към 2,7% и се вместваме в Маастрихтските критерии, като всъщност в това се е целило правителството, което е абсолютно нереалистично и неизпълнимо", обясни той.

Народният представител подчерта, че още когато бюджетът е бил предложен, от ГЕРБ са казали, че приходите са надценени с над 1 милиард лв. "Информацията идва от Министерството на финансите и там се вижда, че само в митниците изоставането е 350 милиона от акциз и ДДС".

Димитър Главчев беше категоричен, че хората ще се убедят, че ГЕРБ са прави, когато бъде направена ревизия на сегашното управление, като освен всичко друго към края на месец май дефицитът е 888 милиона лева и той продължава да нараства.

По темата за КТБ и как да бъде разрешена ситуцията с нея Главчев заяви, че проблемът е, че политиците нямат достатъчно информация, а така не може да се вземе правилно решение.

"От друга страна проблемът трябва да се решава, за да се елиминират трусове във финансова и банковата система".

Първото искане на ГЕРБ е за оставката на управителя и подуправителя на БНБ, защото "не е нормално за такъв надзорен орган да няма представа какво се е случвало". От това нещо доверието към всяка една институция в тази държава започва да се срива, смята политикът.

Той определи като абсурдни обвиненията, че по време на управлението на ГЕРБ КТБ се е развивала много добре, защото това е валидно за всички банки през тяхното управление, тъй като правителството е направило добри условия за развитие на стопанските субекти.

Главчев продължи, че не е добър знак и заявлението на БНБ, че КТБ ще отвори на 21 – ви юли, след което този срок е бил удължен с 3 месеца, а това говори за прибързаност в оценките. Димитър Главчев съобщи, че на косултациите при президента около случващото се в ПИБ представител на управляващите е предлагал като евентуално решение на проблема банковата ваканция и обръщането към МВФ, а това предложение категорично не идва от ГЕРБ.

Прогнозите на социолозите, които дават над 10% разлика между ГЕРБ и БСП на предстоящите избори, в полза на ГЕРБ, депутатът приема със смесени чувства, тъй като си спомня какви прогнози е имало преди евроизборите.

Важното е ГЕРБ да върши работата си както трябва в синхрон с очакванията на избирателите, смята той. „Важното е да не поемаме ангажименти, които е абсурдно да бъдат изпълнени, както направиха нашите опоненти. Тези прогнози не са повод за самодоволство, а за сериозна работа”, заключи Димитър Главчев.