Ген забавя появата на болестта на Алцхаймер

Ген може да забави с най-малко 4 години появата на болестта на Алцхаймер, сочат резултатите от канадско изследване, цитирани от Франс прес, пише БТА.

Учени установиха, че вариация на гена HMG CoA редуктаза, който се среща у 25 на сто от американците и канадците, значително намалява риска човек да бъде засегнат от заболяването, което е в основата на загубата на паметта. "Констатирахме, че за хората, които са носители на генната вариация, рискът от развитие на болестта значително намалява - с 50 на сто при жените и с 30 на сто при мъжете", заяви ръководителят на изследването д-р Жуд Поарие от института за психично здраве Дъглас и университета Макгил в Монреал. Въпросният ген е известен на специалистите по сърдечносъдови болести заради ролята си за производството на холестерол.

"Без да фокусират вниманието си върху генната връзка, учени забелязаха, че е налице намаляване на случаите на болестта на Алцхаймер сред пациентите, които приемат статини - мадикаменти за намаляване нивото на холестерола", поясни д-р Поарие. Според него ефектът от статините върху болестта на Алцхаймер е като
този от генната вариация, открита от учени от института Дъглас.

"Ако разполагахме с лекарство, което отлага с 5 години появата на заболяването, щяха да се намалят наполовина случаите на болестта на Алцхаймер сред хората от едно и също поколение", отбеляза д-р Поарие.Вече са тествани стотина лекарства за намаляване и предотвратяване на ефекта от болестта на Алцхаймер, но досега нито едно от тях не се оказа ефикасно. Резултатите от изследването са публикувани в Molecular Psychiatric Journal.