Крайният срок на преговорите с Иран може да бъде удължен

Ислямската република не я устройва частична отмяна на санкциите като междинна стъпка

Преговорите между Иран и „Шесторката" ( петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия - б.р.) могат да бъдат удължени, но максимум до 25 ноември. Това обяви високопоставен ирански дипломат, цитиран от Ройтерс.


"Сега, разбира се, е най-доброто време да се постигне окончателно споразумение, но страните не са разрешили всички противоречия", казава той и добавя, че има шанс преговорите да продължат след крайния срок - 20 юли.


По думите му преговорите могат да бъдат удължени до 25 ноември.


Междувременно ирански източник заяви, че Ислямската република не я устройва частична отмяна на санкциите като междинна стъпка. Иначе той подчерта, че продължава работата по изработката на дългосрочно споразумение.


Припомняме, сключеното през ноември 2013 година временно споразумение между преговарящите страни изтича на 20 юли. Иран и световните сили все още не могат да се разберат за капацитета на ядрената програма на Техеран - особено по въпроса за обогатяването на уран.


Друг източник, близък до преговорите, пък обяви, че Иран и „Шесторката" са се договорили да повишат нивото на секретност на провеждащите се във Виена преговори. Мярката е заради навлизането на разговорите в много напрегната фаза, добави представителят.