Японски бизнесмен благодари на Италия, реставрирайки пирамида в Рим

Юзо Яги, японски бизнесмен от модната сфера в Осака, дари два милиона евро на Италия, предаде Франс прес. Сумата, предоставена в знак на благодарност за професионалния успех на японеца, е предназначена за реставриране на пирамидата Честия в Рим, пише БТА.

"Направих го в знак на благодарност. Моята компания просперира благодарение на Италия", заяви Юзо Яги на церемония, състояла се на мястото на пирамидата, близо три години след подписването на дарителския договор с управата на италианската столица.

Възстановителните работи още не са приключили, очаква се това да стане до няколко месеца благодарение на дарението на японския бизнесмен, който през декември 2011 беше заявил, че е бил "шокиран" от "забележителния" характер на пирамидата при негово посещение в Рим.

Висока 36 метра и завършена през 12 г пр. Хр., пирамидата, която е изцяло облицована с карарски мрамор, е била гробница на Гай Цестий, римски политик и сенатор от времето на император Август.

На пръв поглед странен, изборът на знатния римлянин да бъде погребан в пирамида, се обяснява с факта, че Египет става римска провинция през 30 г пр. Хр., което слага началото на египтоманията в столицата на империята.

Италия, чийто бюджет за култура е в непрестанен спад (1,4 млрд. евро през 2014 г.), често прибягва до дарителски помощи, за да реставрира богатото си културно и историческо наследство.