Чудовищна буря отнесе Филипините

370 000 са евакуирани, а най-малко 10 са загинали

Тайфунът Рамасун, който се развихри вчера във Филипините, взе най-малко 10 жертви и доведе до евакуацията на 370 000 души, предаде Ройтерс. Затворени са финансовите пазари, правителствените сгради и училищата.


Рамасун, който е първият тайфун за тази година във Филипините, премина на юг от Манила днес като повали по пътя си дървета и електрически стълбове, причинявайки спирания на тока.


В столицата щетите от тайфуна са минимални, но в южния град Батангас двама души починаха от удар на електрически ток. Повечето от евакуираните са от източната провинция Албай, която понесе първия удар на тайфуна.


Тайфунът Рамасун не донесе дъждове, но вятърът остава силен. Части от Филипините все още се възстановяват от щетите, предизвикани от преминаването на супертайфуна Хайян, който взе над 6100 жертви през ноември в централните райони на страната и остави милиони без дом. По петостепенната скала за оценка на рисковете от тропически бури Хайян беше категоризиран като тайфун от пета степен. Сегашният тайфун Рамасун, който се насочва към Южно Китайско море, е от втора степен.