Европейският съвет заседава днес

Очаква се да бъдат обсъдени ситуацията в Украйна и новите сакции срещу Русия, Близкият изток и назначенията в ЕК

Тази вечер ще се проведе заседание на Европейския съвет.

Очаква се сред основните обсъждани теми да бъдат ситуацията в Украйна и новите сакции срещу Русия, Близкият изток и назначенията в Европейската комисия.

Ще бъде избран и наследник на Катрин Аштън. Редица страни в Европейския съюз не искат външния министър на Италия Федерика Могерини на поста върховен представител на ЕС по външната политика и въпросите на сигурността.

Кампания срещу назначаването на Федерика Могерини водят Латвия, Литва, Естония и Полша. Те смятат, че Италия е недостатъчно твърда по отношение на Русия.

Дипломати обявиха, че ако кандидатурата на Могерини бъде блокирана, двете кандидатури на полския външен министър Радослав Шикорски и шведския му колега Карл Билдт, които подкрепят по-тежки мерки срещу Русия, също най-вероятно ще бъдат изключени.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева може да се окаже най-консенсусният кандидат. Тя има подкрепата на Брюксел.

Припомняме, новоизбраният председател на еврокомисията Жан-Клод Юнкер поиска предложените кандидати за еврокомисари на държавите да са ясни преди лятната ваканция, за да могат да се проведат изслушванията им спокойно през есента.

Припомняме, България все още няма сигурна кандидатура за еврокомисар, засега само се спекулира с имената на настоящия ни комисар по кризи Кристалина Гергиева и министър на външните работи Кристиян Вигенин. Спекулира се и с името на Сергей Станишев, но той вече заяви, че постът президент на ПЕС му е много по-важен.

Запитана наскоро от изданието да разкрие плановете си за напред, Георгиева остави картите скрити, заявявайки, че ще знае какво да прави, когато мандатът й изтече.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че първо ще се консултира с мненията на Юнкер и президента на ЕС Ромпой, преди да посочи номинацията. Дипломати обаче заявиха, че лидерите на страните, които не представят кандидатите на 16 юли, няма да могат да участват в разпределението на топ местата в ЕС. Орешарски добави още, че е по-логично настоящият кабинет да номинира кандидат, отколкото това да направи служебният.