ШОК! 18 млн. евро ще заплатят крадци на картини

Освен това ще лежат в затвора

Румънските крадци на картини от музей в Холандия ще трябва да платят 18 милиона евро, съобщава информационният сайт "Зиаре".

Букурещки районен съд осъди още трима обвиняеми по случая, след като двамата основни заподозрени за кражбата - Раду Догару и Еуджен Дарие, бяха осъдени съответно на шест години затвор и пет години и четири месеца затвор през февруари от Апелативния съд в Букурещ.

Адриан Прикоп беше осъден на три години и четири месеца затвор за създаване на организирана престъпна група и на осем месеца затвор за многократни кражби. Ако присъдата остане окончателна, Прикоп ще прекара в затвора шест години и осем месеца, тъй като има и предишна условна присъда.

Александру Биту получи наказание от две години затвор за участие в престъпна група и за това, че е помогнал на Прокоп, Догару и Дарие в опита им да продадат откраднатите творби.

На две години затвор беше осъдена и Олга Догару, майката на Раду Догару, за подпомагане на престъпник и неспазване на режима на оръжията.

Петре Кондрат беше осъден да плати глоба от 45 000 леи (еврото се разменя за 4,42 леи) за укриване на престъпление.
Същевременно съдът задължи Адриан Прикоп, Еуджен Дарие, Раду и Олга Догару да платят 18,1 милиона евро за кражбата на седемте картини от музея Кунстхал в Ротердам, извършена през нощта на 15 срещу 16 октомври 2012 г. По този начин съдът удовлетвори гражданския иск на представителите на музея извършителите да платят еквивалента в леи на сумата от 18,1 милиона евро, на колкото се оценяват откраднатите произведения.

Откраднатите картини включват "Глава на арлекин", рисувана през 1971 година от Пабло Пикасо, "Четяща жена в бяло и жълто", рисувана през 1919 година от Анри Матис, "Мостът Ватерло в Лондон" и "Мостът Чаринг крос в Лондон", рисувани през 1901 година от Клод Моне, "Жена пред отворен прозорец", рисувана през 1898 година от Пол Гоген, "Автопортрет", рисуван около 1890 година от Мейер де Хаан, и "Жена със затворени очи", рисувана през 2002 година от Люсиен Фройд.

Източник: standartnews.com