ЕП избра Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия

Той получи одобрение за кандидатурата си от 422 евродепутати, или с 46 гласа повече от необходимите му 376

59-годишният бивш премиер на Люксембург и председател на страните от еврозоната Жан-Клод Юнкер ще оглави следващата Европейска комисия. Малко преди 15 ч. българско време, в Страсбург той получи одобрение за кандидатурата си от 422 евродепутати, или с 46 гласа повече от необходимите му 376, съобщава БНР.

Абсолютното мнозинство за кандидата на Европейската народна партия беше осигурено с подкрепата на повечето евродепутати от групите на социалистите и либералите и част от зелените. В последните дни Жан-Клод Юнкер съобрази програмата и някои от кадровите си намерения с техните очаквания и това, в комбинация с желанието на проевропейските партии да се противопоставят заедно на евроскептиците, му осигури необходимите гласове.

По-рано днес Юнкер предварително благодари на Марин Льо Пен, че няма да гласува за него, и обяви, че не иска гласовете на никой, които залага на изключването и отхвърлянето.

В словото си той сравни спасяването на Еврозоната с ремонт на горящ самолет по време на полет, призна някои грешки по отношение на социалната справедливост, и обеща мобилизация на 300 милиарда евро за растеж и заетост. „Общата валута не застрашава, а пази ЕС“, заяви Жан-Клод Юнкер и си спечели аплодисменти от традиционните партии и освирквания от радикалните формации. Подобни противоположни реакции предизвикаха и намеренията му за реформи в посока единен дигитален пазар, енергиен съюз, по-строг контрол върху банките и съюз на капиталовите пазари. „Свободното движение на работници не е заплаха, а възможност“, подчерта Юнкер. Според него обаче Европейския съюз има нужда да си почине от голямото разширяване през последните 10 години, и няма да приема нови членки в следващите пет.

Днешното гласуване отключва процедурата по избор на комисари – Юнкер ще очаква номинации от останалите 27 страни възможно най-скоро и планира да е готов с екипа си до средата на август. Изслушванията в Европарламента ще са през септември, през октомври евродепутатите трябва да одобрят пълния състав на новата комисия, и от 1-и ноември тя да поеме мандата си.