Всяка година при управлението на ГЕРБ са увеличавани с 1 млн. средствата за кино

Културата е в състояние да възстанови икономическата тъкан на обществото

Независимо, че четири години управлявахме, без да е приоритет културата, се опитахме да имаме дебат за културата, да се говори често за култура. Радвам се, че сме заедно на тази дискусия днес. Културата трябва да е един от приоритетите при управлението на България. Културата е тази, която оформя и изразя идентичността на всяка нация. Това заяви народният представител от ГЕРБ Вежди Рашидов при откриването на дискусията: „Българската културна политика – визия за развитие и модели на управление”. „Като министър на културата и сега като депутат продължавам да вярвам, че културата е в състояние да възстанови икономическата тъкан на обществото. Като министър аз започнах с бюджет от 92 млн. лева и то в условията на незапомнена финансова култура. Няма друг министър, който да е управлявал с такъв безпрецедентно нисък бюджет и дефицит от 6 млн. лева”, допълни той.

„За 3 години увеличих парите за култура с 121 млн. лева до 2013 година. По наше време нямаше нито един театър или опера с неплатени заплати, или неплатени сметки. В условията на тежка финансова криза аз и моя екип върнахме дебата за творчеството и направихме успешна театрална реформа след дълги дискусии”, коментира Вежди Рашидов.

„Бюджетът на културата на сегашния министър явно е писан от някой, който не е ходил на театър”, допълни още Вежди Рашидов.

По отношение на средствата, отпуснати за кино, Вежди Рашидов подчерта, че всяка година при управлението на ГЕРБ са били увеличавани с 1 млн. Той даде за пример успеха на филма „Мисия Лондон”, както и постигнатите споразумения за копродукции с Франция и Израел. „Защо сега парите за кино замръзват?”, запита Рашидов.