Пристастряването към секса и наркоманията са еднакви

Специалисти намериха ядрото, което отключва и двете

Мозъците на хората, пристрастени към секса, и на пристрастените към наркотиците изглеждат по един и същ начин, сочат резултатите от изследване, предаде БТА.
Това е така, защото мозъците на пристрастените към секса или към наркотиците реагират към удоволствието от секса или дрогата по един и същ начин.
Учени наскоро потвърдиха тези сходства, като на хора, които признават, че са пристрастени към секса, били показани порнографски снимки и след това мозъците им били изследвания помощта на функционален магнитен резонанс - технология, която позволява да се измерят нивата на кислорода в кръвта в мозъка.
Резултатите показали, че активираните вследствие на гледането на порнографски материали зони в мозъците на участниците били същите като онези, които се активирали при пристрастяване към наркотици.
Получените резултати не означават, че сексът предизвиква пристрастяване, но са поредното доказателство, че хората се пристрастяват към секса или дрогата по един и същ начин.
Смята се, че един на всеки 25 възрастни е засегнат от компулсивно сексуално поведение. „Заключенията са, че може да се стигне до изключително пристрастяване по неконтролиран начин”, заяви ръководителката на изследването Валъри Вун от Кембриджкия университет.  
„Участниците искат, но не могат да спрат. Освен това пристрастяването може да повлияе върху живота им и да предизвика стрес. Подобни изследвания могат да се окажат още една крачка напред към опознаване на сходствата между прекаленото ангажиране със секса и прекалената употреба на наркотици", допълни Марк.
Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.