Европарламентът гласува кандидатурата на Юнкер за шеф на ЕК

Новините

15-07-2014, 10:39

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Той иска още общ енергиен пазар и намаляване на зависимостта от Русия

В Европейския парламент днес предстои решаващо гласуване, след което ще стане ясно дали бившият премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер ще оглави следващата Европейска комисия, предаде БНР. Вотът ще е таен, а за да бъде одобрен за поста, Юнкер има нужда от абсолютно мнозинство от 50 на сто плюс един от всички членове на Европарламента.

Жан Клод Юнкер иска силен Европейски съюз, в който икономическият растеж и работните места идват от бизнеса, а не за сметка на бюджетната дисциплина. Иска още общ енергиен пазар и намаляване на зависимостта от Русия. Обещава да търси вариант за оставане на Великобритания в Евросъюза, но без компромиси със свободата на движение.

Тези идеи се очаква да му донесат достатъчно от гласовете на традиционните партии в ляво, в дясно и в центъра, а в издигналата го за поста Европейска народна партия нямат съмнения за резултата, твърди нейният парламентарен лидер Манфред Вебер.

"Ще има мнозинство, надявам се – достатъчно голямо, което ще даде на Жан Клод Юнкер силна позиция да води Европа напред в тези трудни времена. Той знае точно какви са проблемите на Евросъюза днес, знае и къде трябва да се търсят решенията", каза Вебер.

Според говорителя на Европейския парламент Жауме Дух евентуален провал ще вкара европейските институции в извънредна ситуация, но такава вероятност няма. Той обясни, че ако вотът днес е негативен, Европейският съвет има един месец срок да предложи нов кандидат. "Наистина се надявам обаче, че ще има мнозинство, като имате предвид позициите на основните политически групи. В противен случай ни предстои извънредно заседание на Европейския съвет, парламентът също ще трябва да действа извънредно. Най-вероятно обаче няма да се стигне дотам, убеден съм в това", каза говорителят.

В случай че прогнозите се оправдаят и Юнкер бъде избран за 13-ия в историята председател на Еврокомисията, една от първите му стъпки ще е да изпрати писма до премиерите на 28-те страни-членки с искане да му предложат своите кандидат-комисари.