С Кристалина Георгиева България ще получи важен ресор в ЕК

Изборът на Юнкер за председател на ЕК е отговорно решение на големите политически сили в ЕП

Кристалина Георгиева е национално отговорният избор за еврокомисар от България. Това каза Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ и заместник-председател на групата на ЕНП в Европейски парламент. Пред Радио „Фокус“  тя заяви,  че от ГЕРБ биха подкрепили номинация на Кристалина Георгиева, защото тя се е доказала като професионалист. По думите й, България трябва да изпрати силна личност, разпознаваема с европейската си ангажираност. Според Габриел, ако изборът на България е Кристалина Георгиева, страната има по-голям шанс да получи важен ресор.

По повод гласуването на кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК, Мария Габриел коментира, че очаква кандидатурата му да бъде приета с голямо мнозинство. По думите й, Юнкер вече е заявил, че е отговорен и проевропейски политик, а чрез него ЕНП се обявява за Европа с общи политики в конкретни области.

Мария Габриел отхвърли твърдението, че изборът на Юнкер е плод на задкулисни уговорки между ЕНП И ПЕС. Евродепутатът от ЕНП обясни, че двете най-големи политически сили в ЕП са направили отговорен избор за сътрудничество, за да се противопоставят на антиевропейските настроения. Габриел каза още, че изборът за издигане на кандидатурата на Жан-Клод Юнкер е постигнат след дълги дискусии по конкретни въпроси. „Не бива да подценяваме необходимостта от силно мнозинство в ЕП“, допълни заместник-председателят на ЕНП.

Мария Габриел обяви кои ще бъдат основните приоритети на ЕК, ако Жан-Клод Юнкер бъде избран за председател – икономически растеж и създаване на работни места; изграждане на стабилни банков и енергиен съюзи; развитие на външната и регионалната политики.