ДКЕВР предлага промени в общите условия на EVN

В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще бъдат обсъдени новите Общи условия на електроразпределителното дружество EVN

От енергийния регулатор съобщиха какви са 4-те основни предложения за промени в общите условия на EVN, предаде БНР. Първите две от тях касаят качеството на предоставяната услуга. При доказано електричество с влошени параметри, като например по-високо или по-ниско напрежение от това по стандарт, засегнатият абонат да плаща сметката наполовина, искат експертите от ДКЕВР.

Да отпадне таксата за повторно пускане след спиране на тока заради просрочие, предлага още работната група на енергийния регулатор. Друга идея на експертите за промяна в общите условия е при спиране на електричеството EVN да обезщетява абонатите си с по 30 лева, ако по вина на снабдителното дружество клиентът е останал без ток повече от 24 часа.

От ДКЕВР не се ангажираха със срок, в който предложените от тях промени в общите условия на EVN ще станат факт.

В енергийния регулатор ще бъде обсъден и проектът за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз". Методиката гарантира, че тарифите за ползватели на мрежата са недискриминационни и се определят поотделно за всяка входяща или изходяща точка от преносната система. Така цената ще се изчислява на база разходи за определено разстояние.