Подклаждат протестите в Скопие с идеята за "Велика Албания"

Тя включва огромни части от Македония, цяло Косово, южна Сърбия, почти половината от Черна гора и части от Гърция

Лидерът на "Листата за естествена Албания" Кочо Данай открито призова за създаване на етнически чиста "Велика Албания" на Балканите.

Тя включва огромни части от Македония, цяло Косово, южна Сърбия, почти половината от Черна гора и части от Гърция. Данай призовава за продължаване на протестите в Скопие все докато не се изчистят определени територии от неалбанско население. "Македония вече не съществува. Сега идва редът на Сърбия, защото в момента сме в процес на създаването на естествена Албания", казва Данай в интервю за белградското издание "Курир".

Кочо Данай създаде партията си през 2010 година и открито призовава за създаване на "Велика Албания". Според него протестите на албанците в съседна Македония били бунт срещу шовинизма на правителството в Скопие, което третирало местните албанци като хора от втора категория. "Протестите в Македония трябва да продължат на всяка цена. Крачка по крачка и постепенно тази територия трябва да бъде освободена и изчистена от всякакво етническо и религиозно разнообразие. Бунтът трябва да се превърне в общонационална движение, което да приключи с обединението с Албания", казва още Данай и подчертава: Това е единственият език, който разбира Никола Груевски, а очевидно това се отнася и за Брюксел.

Според него, "ако съседите на Албания искат да има мир и стабилност в региона трябва да приемат съществуването на естествена Албания".