Общественото доверие в банковата система е условие за финансовата стабилност

Плевнелиев: "Има пълен консенсус незабавно да започне процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на ЕС"

"Тези консултации не са първите, няма и да са последните. Ние се разбрахме и постигнахме съгласие, че ще се проведат серия от консултации. Обединихме се, че общественото доверие в банковата система е условие за финансовата стабилност на страната", това заяви на пресконференция президентът Росен Плевнелиев пред журналисти след провелите се консултации относно финансовото състояние на страната.

„Има пълно съгласие между участващите в днешните консултации партии и институции, че необходимостта от предприемането на пакет от мерки, които българската държава трябва да предприеме тя е факт и те ще бъдат стартирани”, допълни той.

„По отношение на КТБ действията на институциите трябва да са подчинени на принципите на отговорността, превенцията и наказанието и да работят за доверието на българските граждани”, коментира Плевнелиев.
„Дебатирахме върху мерки как да създадем механизъм както в КТБ, който е по-различен от всички банки”, каза още Росен Плевнелиев.

„Първо, банковите депозити до сто хиляди евро в България са гарантирани със закон. Това се отнася до всички клиенти на КТБ и правителството разполага с ресурс за това.
Второ, цялата мощ на държавата ще бъде насочена за това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Обединихме се около това да се извърши международен одит на банката", категоричен е президентът.

"Следващата мярка, по която постигнахме съгласие е, че БНБ ще поиска проверка от Европейския банков орган за оценка на българските банки. Голямата новина от днешните консултации – има пълен консенсус незабавно да стартира процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз. Това е първата стъпка на присъединяването на България към Европейския банков съюз", обяви Росен Плевнелие.