Великобритания ще отдели 1,1 млрд. паунда за защита от киберпрестъпници

"Врагът може да бъде видим или невидим"

Британският премиер Дейвид Камерън обяви инвестиция за 1,1 милиарда паунда (1,38 милиарда евро) за засилване на способностите на британската армия срещу заплахата от терористите и киберпрестъпниците.

"Оборудваме нашите въоръжени сили за конфликтите на този век, не за тези от предходния...Врагът може да бъде видим или невидим", заяви Дейвид Камерън в статия за "Дейли телеграф".

"През 21-и век не можем да отбраняваме кралството от белите скали на Дувър. Терористичните заговори, замисляни на хиляди километри разстояние, заплашват да причинят щети по нашите улици. Когато крехките държави без върховенство на закона рухват, миграционните потоци могат да ни засегнат тук", допълни консервативният британски премиер.

800 милиона паунда ще бъдат заделени за системата ISTAR (Разузнаване, наблюдение, достигане на мишени и разузнаване), предназначена за засилване на "гамата и гъвкавостта на нашите опции, включително тези за способностите на специалните ни сили в отговор на заплахата от тероризъм в света и вземането на заложници", уточни Даунинг стрийт в комюнике.

Други 300 милиона паунда ще бъдат инвестирани в нов радар за електронно сканиране за изтребителите Тайфун и в закупуването на ледоразбивача "HMS Протектор". За да засили отбранителната индустрия във Великобритания, Камерън обяви във Фарбъроу създаването на център за решения в областта на отбраната, предназначен да прегрупира компаниите с помощта на правителството, за да "разработват новите технологии за отбрана в бъдеще".