Нов закон в Индия: Ако спите заедно, сте венчани!

"Браковете по любов са позор за нашето общество"

В Индия приеха нов закон, според който ако момче и момиче спят заедно, се смята, че са женени. Ако двойката иска да има и други партньори, щя трябва да премине през специална съдебна процедура и да се разведе. Това постановява съдът в град Ченай.

В съдебното решение още се казва, че бракът пред властите е само формалност за обществото, което да одобри тази връзка.  Властите в Индия взимат това решение, след като един районен съд постанови индийка, която има двама извънбрачни сина, да няма право на издръжка. Висшият съд обаче реши, че двойката отговаря на всички норми на брака и че мъжът е длъжен да плаща издръжка от 500 рупии на децата си.

През 2012 г. панчаятът (съветът на старейшините) на индийското село Асарас, предимно с мюсюлманско население, забрани на жителите на населеното място да сключват бракове по любов.

Ако не спазят това указание, жителите на селото в Северна Индия са заплашени от изгнание.

"Браковете по любов са позор за нашето общество. Те се отразяват болезнено на родителите на младите, особено на семействата на момичетата, тъй като уронват репутацията им", заяви Сатар Ахмед, един от инициаторите на забраната.

Това не е единственото табу, наложено от местните власти. На всички момичета и жени до 40-годишна възраст е забранено да излизат без придружител на обществени места. Те са задължени да носят забрадки на главите си, забранено им е да ползват мобилни телефони, пише vesti.bg.