Спряха 59 сирийци в опит да преминат в Румъния

Бежанците са задържани на ГКПП "Дунав мост"

За два дни общо 59 сирийци с хуманитарен статут в България не са били допуснати да преминат в Румъния през ГКПП "Дунав мост" от тамошните власт, съобщиха от Гранична полиция-Русе, цитирани от БТА.
От там обясниха, че на тези сирийски граждани с хуманитарен статут им се издава и документ за пътуване зад граница. Преди известно време не е имало проблем с такъв документ те да излязат от България, да преминат през Румъния и да стигнат крайната си цел - държава от Западна Европа. От около два месеца обаче румънските гранични служби отказват да ги допускат на територията си, освен, ако не представят виза за някоя от държавите по маршрута. Формално те имат право да влязат в Румъния, но само транзит.
Сирийците не са имали виза и това е дало основание на румънските гранични власти да не ги допуснат в страната. До организираното пътуване се е стигнало, след като преди няколко дни група от осем сирийци с хуманитарен статут в България са имали нотариално заверена покана от роднини в Румъния и са били допуснати. Това обаче е довело да разпространение на слух сред сирийците у нас, че румънските гранични власти вече пропускат и е започнала организация за пътуване.
Така вчера не са били допуснати в Румъния 23 сирийци, а тази сутрин още 36. Последната група е пътувала с хасковски автобус.
На връщане са възникнали спорове с шофьора на возилото за заплащането на курса и той ги е стоварил в района на хижа "Приста" край Русе. От там те се разпръснали, като някои от тях
са отишли на хотел, а други - на гарата, за да потърсят транспорт до центъра в Харманли, откъдето са повечето.
От Гранична полиция-Русе обясниха, че тези сирийски граждани до момента не са извършили нарушение и срещу тях не са били предприемани някакви действия.