Протестиращи блокираха българо-турската граница

Представители на над 100 фирми за скрап искат преразглеждане на новоприет закон

Над 100 фирми за скрап блокираха за кратко българо-турската граница при Капитан Андреево и заплашиха, че тапата ще продължи безсрочно, ако никой от правителството не им обърне внимание, съобщава Haskovo.net. Цялата налична тежка техника е струпана на подхода на пункта в готовност да излезе на пътя отново.

Припомняме, на 10 юли рециклиращият бранш обяви протестна готовност. Собствениците на фирми за изкупуване на старо желязо възнегодуват срещу влизащия от днес в сила закон, който ги ограничава да купуват метални отпадъци.

Клаузите на закона гласят, че търговците вече нямат право да взимат срещу заплащане скрап от физически лица, а трябва да го купуват само от фирми. Плащането пък трябва да се осъществява само по банков път. На гражданите се забранява да предават отпадъците си навсякъде другаде, освен на общински площадки, и то напълно безвъзмездно. Конституционният съд обяви последното за противоконституционно.

Според протестиращите законът е „незаконен", лобистки и обслужва интересите главно на големите фирми за опаковки.

Според изчисленията на бранша, близо 600 000 българи се занимават активно с предаване на метални вторични суровини, които оттук насетне остават без доходи. Не по-малко от 6000 пряко заети в индустрията трябва да бъдат съкратени от работа. Скрападжиите смятат, че приетият закон блокира напълно бизнеса.

Същевременно изкупвачите успокоиха, че забраната хората да продават метал се отнася само за черните и цветните метали, но не включва коли, акумулатори, електроника и автомобили.

Протестиращите на границата заплашват, че ако до 14.00 часа не пристигне човек от правителството, който да говори с тях, ще блокират границата напълно.