Кристалина Георгиева – консенсусният кандидат за външен министър на ЕС

Увеличават се шансовете й да замени Катрин Аштън

Увеличават се шансовете на Кристалина Георгиева да замени Катрин Аштън на поста външен министър на ЕС, пише "Файненшъл таймс". Причината за това е разногласието в Брюксел относно Русия, което се оказва спънка пред номинацията на Италия за поста - тази на външен министър Федерика Могерини.
Група източноевропейски страни в последния момент започнаха кампания в опит да блокират даването на поста върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на Рим, пише изданието. Те обвиниха Италия, че не заема достатъчно твърда позиция по отношение на Русия.
Кампанията срещу номинирането на Могерини се води от Латвия, Естония, Литва и Полша, които са най-активните защитници на строгите санкции срещу Кремъл, според европейски дипломати. Техните усилия са получили мълчалива подкрепа от други страни. Недоволството им е породено от факта, че миналата седмица Могерини покани руския президент Владимир Путин на октомврийската среща на европейските и азиатски лидери в Милано.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е казал на делегациите, че се надява на консенсус за поста.
Жан-Клод Юнкер, който е вероятният следващ председател на Европейската комисия, иска кандидатурите на всички 28 еврокомисари да са издигнати преди лятната ваканция, за да може изслушванията по утвърждаването им в Европейския парламент да започнат през септември.
Изданието предвижда и че другите двама фаворити за поста - полският външен министър Радослав Сикорски и шведският външен министър Карл Билд – вероятно също ще бъдат изключени.

Това ще остави българския политик Кристалина Георгиева – досегашен еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи и ветеран от Световната банка – като възможна консенсусна фигура, твърди вестникът.