"Коста Конкордия" тръгва отново по вода

Корабокруширалият през 2012 г. круиз ще бъде изваден и пренесен до пристанището в Генуа

Корабокруширалият в началото на 2012 г. кораб "Коста Конкордия" ще тръгне отново по вода. Вече започна мащабната операция по изваждането, преместването и разглабянето на круизната машина, информира БНР.

Корабът, който крушира край остров Джилио в Тосканския архипелаг, ще бъде отведен до пристанището в Генуа. Преди това обаче той ще бъде повдигнат с два метра, за да бъде преместен на 30 метра на Изток от сегашното си местоположение.

Това е първата фаза от операцията, която се извършва под ръководството на южноафриканския специалист Никълъс Слоун.

Работата е сложна и деликатна, тъй като става дума за огромен плавателен съд с водоизместимост от 115 000 тона, дълъг 290 метра и широк 63 метра. Конструкцията е понесла огромни щети от крушението и голямата пробойна.

Все пак се очаква операцията да приключи до края на деня. След това, до своето последно пристанище - Генуа, "Коста Конкордия" ще плава в открито море около пет дни със скорост не повече от 2 морски възела в час придружен от влекачи и плавателни съдове с различна функция.

След отплаването на кораба от остров Джилио ще бъде потърсен последният загинал от общо 33-ма души по време на крушението през януари 2012 г.

С отвеждането на "Коста Конкордия се спазват всички условия за защита на околната среда, увери италианският министър на околната среда Джан Лука Галети.