Проблемът с ДФ „Земеделие" по-голям от този с КТБ?

Земеделците търсят помощ от президента, опасяват се, че ще фалират

След като миналата седмица няколко земеделски асоциации призоваха премиера Пламен Орешарски да намери спешно решение на проблема с Държавен Фонд „Земеделие" (ДФЗ), сега от бранша алармираха и президента Росен Плевнелиев.
Според земеделците, в момента разплащателната агенция няма легитимно ръководство, което да има законовото право да взима каквито и да било решения.
В момента върви  подписване на договори по много мерки, крайният срок за които беше 30 юни 2014 г. Ръководството твърди, че тези договори са подготвени и подписани от изпълнителния директор с дата 30 юни, но ако това не е така, при евентуална смяна на ръководството, никой друг не би могъл да подпише тези договори със стара дата, се казва в писмото на земеделците до президента.
Това ще доведе до практически фалит на десетки земеделски производители и предприемачи, които вече са получили писмо за одобрение на проектите и ги изпълняват. В невъзможност да продължат съществуването си ще са и Местните инициативни групи, създадени по Ос 4 на Програмата за развитие на селските райони ("Лидер"),  които са договорили с бенефициентите на местно ниво проекти, направили са административни разходи (най-често с гаранции, подписани от общините) и очакват само подписване на тези договори - отново с крайна дата 30 юни, алармират още фермерите.


Те подчертават, че България не може да си позволи загубата на толкова голям финансов ресурс заради подобни конфликти и неуредици и допълват, че този проблем е не по-малко застрашаващ сигурността на страната от банковата криза, тъй като ДФ „Земеделие" оперира с огромен финансов ресурс, а от стабилността в развитието на сектора зависи продоволствената сигурност на страната и социалният мир в малките населени места, където земеделието е основният поминък на хората.
Земеделците призовават президента за спешно решение на казуса и поставянето му на дневен ред пред  Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), ако е необходимо.