Необходимо е политическо консенсусно решение за КТБ

Международни авторитетни финансови институции да направят детайлен преглед на вътрешните процедури

Ситуацията налага политическо консенсусно решение за КТБ. Това заяви пред  БНТ икономистът Лъчезар Богданов. Той е на мнение, че първо трябва да се намери решение за КТБ и едва след това генезисът на проблема.
Според него най-странното е колко енергия и внимание се отделя на цялата история с изнасянето на чували, камиони с пари, пачки, броене на размери на банкноти. Това не знам дали беше някакъв опит на отклоняване на общественото внимание, пита се Богданов. Икономистът смята, одържавяването на банка „Креди Агрикол" има своята логика, защото в този случай този, който дава парите - той ще ги управлява. По думите на Богданов сега поне се поема персонално отговорност от тези, които „спасяват ситуацията" и залагат оттук насетне името в мениджмънта. Все пак той призна, че това не е идеалното решение, а е трудният избор между не много приятни решения.

Една от идеите, които все повече добиват подкрепа напоследък, е да се направи детайлен преглед на вътрешните процедури от международни авторитетни финансови институции, от организации, които следят какво се прави в банковия сектор.
„Да се разбере кой всъщност - ако е имало някой, който не си е свършил работата къде точно се къса механизмът на контрол", обобщи Богданов смисъла на подобен преглед.