Джон Кери: Германия и САЩ са големи приятели

Кери не говори конкретно за последния шпионски скандал между Берлин и Вашингтон

Американският държавен секретар Джон Кери, който даде пресконференция с германския си колега Франк-Валтер Щайенмайер във Виена, подчерта, че отношенията между САЩ и Германия са от стратегическа важност, съобщава Ройтерс.

„Позволете ми да подчертая, че отношенията между САЩ и Германия са стратегически", каза Кери във Виена, където участва в продължаващите вече няколко седмици ядрени преговори с Иран.

„Ние имаме изключително политическо сътрудничество и ние сме големи приятели", подчерта американският топ дипломат. Ще продължим да работи заедно чрез преки консултации", добави той.

Кери не говори конкретно за последния шпионски скандал между Берлин и Вашингтон.

Припомняме, германски служители от различни ведомства са предоставяли информация на ЦРУ.

Щайнмайер също говори за важността на американо-германското сътрудничество в разрешаването на конфликтите в Афганистан, Близкия Изток и ядрената програма на Иран.

"Връзките между САЩ и Германия са важни за двете държави", поясни германският външен министър, допълвайки: „Искаме да работим за възобновяване на тези отношения на базата на доверие и взаимно уважение".

Той подчерта, че това се отнася до „всички трудности, които изникнаха в нашите двустранни отношения през последните седмици".