Джон Кери: Остават „сериозни разногласия" в ядрените преговори с Иран

Следващите дни ще стане ясно дали страните ще успеят да финализират споразумение

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че остават „сериозни разногласия" в ядрените преговори с Иран за постигане на дълготрайно споразумение, съобщава „Франс прес".

„Очевидно имаме много сериозни разногласия. Трябва да видим дали можем да постигнем някакъв прогрес...това е важно, за да сме сигурни, че Иран не създава ядренo оръжие, а че програмата е мирна", каза той пред журналисти, след като пристигна във Виена, където вече две седмици се водят преговори между Иран и „Шесторката" (петте постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия).

Припомняме, сключеното през ноември 2013 година временно споразумение между двете страни изтича на 20 юли.

Междувременно иранският заместник-министър на външните работи Абас Аракчи каза, че Иран и световните сили се опитват да разрешат някои различия по време на преговорите.
Той поясни, че през следващите дни ще стане ясно дали страните ще успеят да финализират споразумение преди крайния срок 20 юли.

Иначе иранският външен министър Мохамед Зариф каза, че „доверието е двупосочна улица" в ядрените преговори. По думите му Техеран не е заинтересован от изграждане на атомна бомба въпреки твърденията на Запада.