Негласуван закон вдига такса "смет" за общините

Днес изтича срокът, в който местните власти трябва да изпълнят задълженията си по ЗУО

Заради неизпълнение на задълженията на общините по Закона за управление на отпадъците (ЗУО) те ще бъдат принудени да повишат размера на такса "смет" за граждани, алармират от Българската асоциация по рециклиране (БАР). Днес изтича срокът на местните власти за изграждане на общински площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата.

Вследствие на процедурни пречки заседанието на парламентарната Комисия по околна среда и водите на 10 юли се провали и депутатите така и не разгледаха ЗИД на Закона за управление на отпадъците. Новите текстове включваха някои много важни отсрочки на задълженията на общините за изграждане на общинските площадки, както и за задължението на гражданите, които трябва от днес да предават металните си отпадъци на тези общински площадки, които на практика не съществуват и към днешна дата не са изградени, припомнят от асоциацията.

Според разпоредба на закона кметовете на общини са задължени да изграждат площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата в населените места с население над 10 000 жители. След изтичане на срока днес е предвидено размерът на отчисленията за всеки тон депониран отпадък, който общините заплащат, да се увеличи с 15 на сто.

Определен е размер на отчисленията за всеки тон депониран отпадък, който поетапно от 2014 г. до 2020 г., се увеличава от 22 лв./тон до 95 лв./тон.

На практика до отстраняване на неизпълнението, т.е. до осигуряването на общинските площадки, нормативно предвидените отчисления на общините ще бъдат увеличени с 15% за всяка съответна година. Освен това неизпълнението автоматично ще доведе и до увеличаване на такса битови отпадъци за гражданите, уточняват още от Българската асоциация по рециклиране.

БАР призовава всички отговорни институции да предприемат мерки за спешно разглеждане на внесения законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците от Комисията по околна среда и водите в НС, с цел избягване на хаос за това къде гражданите ще предават металните си отпадъци, както и за запазването на поносимостта по отношение на такса смет за населението.