"Форбс" за скандала с КТБ: Мащабна измама

Портфейл

13-07-2014, 16:15

Снимка:

Wikipedia.com

Автор:

Франсис Копола/Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цитат на деня: КТБ беше ударена челно от медиите на Пеевски и в тила - от държавата

Скандално разкритие! Цветан Василев изнесъл 1,7 млрд. лв. със самолет?

Гриша Ганчев се настанил в офиса на Цветан Василев?

Проверяват Василев за престъпна група

Никакви пари не сме изнасяли, отсече пилотът на Цветан Василев

Financial Times за банковата криза в България и КТБ

Приемат безпрецедентен закон заради КТБ

Четирима задържани за чувалите с 206 млн от КТБ

БНБ иска от две до пет години затвор за всяване на паника

Кризата с КТБ е заради война между руския шпионаж и руската мафия

Четирима вече са в ареста заради парите на КТБ

БНБ отне лиценза на КТБ

БНБ закрива КТБ след разкрити огромни далавери

БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

"Протестна мрежа" свикват демонстрация пред БНБ

Протестиращи се събират пред БНБ в София(Обновена)

Няма как КТБ да е "грабежът на века", а БНБ да е цялата в бяло

Организации настояват за оставки в БНБ

Бойко Борисов поиска оставките на целия УС на БНБ

„Форбс”: Проблемите на България се коренят в пагубното влияние на десетилетията комунистическата диктатура

Райдовски: Разполагам с доклад – показва по дни и часове как и от кого е източена КТБ

Дончева: Доган и Пеевски събарят КТБ заради дълг от 300 млн. лв.

Дали някога ще разберем кой стои зад всичко това и каква е неговата цел?

Последните събития около българската банкова система станаха международно достояние. Американското списание "Форбс" публикува анализ по темата, търсещ отговорите на някои неясни въпроси около банковия скандал с КТБ. Публикуваме пълния му текст:

Странният случай с българските банки

И така, вече знаем какво се крие зад масовите тегления на средства от български банки. Измама.

Българската национална банка (БНБ) проведе одит на книжата на Корпоративна търговска банка и новопридобитото й дъщерно дружество "КредиАгрикол" – България. Според БНБ дъщерното дружество е стабилно, но това не може да се каже за Корпоративна банка:

"Резултатите от прегледа на Корпоративна търговска банка говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и мажоритарния акционер г-н Цветан Василев.

В резултат на липсата на достатъчно информация, одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. За съжаление, тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на банковия надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби.

Тези конкретни действия на длъжностни лица в Корпоративна търговска банка е възможно да са довели до съзнателно ощетяване на банката със стотици милиони лева. Очевидно е, че миноритарните акционери в Корпоративна търговска банка също са жертва на тези злоупотреби.

Поради изброените причини днес ще внесем доклада на одиторите за прегледа на активите и пасивите на Корпоративна търговска банка на вниманието на Главния прокурор на РБългария."

Заради размера на измамата БНБ заяви, че национализирането на КТБ не е опция – описва я като "бездънна бъчва". Затова Корпоративна банка ще бъде ликвидирана. Нейният лиценз за банкова дейност ще бъде отменен, а всички "добри" активи и пасиви ще бъдат прехвърлени към дъщерната и Credit Agricole, която ще бъде национализирана. Всички депозити с изключение на тези, свързани с мажоритарния акционер Цветан Василев, ще бъдат гарантирани от държавата.

Според „Ройтерс“ българското Министерство на финансите прогнозира, че цената на гаранцията по депозитите ще повиши публичния дефицит от 1,8% от БВП до 3%, довеждайки го до определения от Маастрихтския договор лимит. Това ще се разглежда като значително разочарование в Брюксел, който в последния доклад на Европейския семестър препоръча на българското правителство да не позволява нарастване на дефицита. И това повдига сериозни въпроси относно способността на БНБ да контролира банките ефективно. Само преди месец на КТБ беше даден кредит на доверие. Сега тя е в несъстоятелност заради мащабна измама.

БНБ е наясно, че контролът й в този случай е бил неадекватен. Но това поставя отговорността за този надзорен провал категорично върху плещите на нещастното длъжностното лице (неназовано), влязло в ролята на заместник-началник на банковия надзор. Всички членове на борда на БНБ са освободени. Това не вещае нищо добро за бъдещето на банковия надзор в България.

Изявлението на БНБ отправя специфично обвинение за измама срещу Василев във връзка с изтеглянето на средства, изпреварило провала на КТБ:

„Конкретно - по данни на квесторите на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро.“

„Ройтерс“ съобщава, че във връзка с това председателят на УС на КТБ е бил задържан, а член на финансовото министерство е обвинен в незаконно присвояване. Адвокатите на този висш служител, Маргарита Петрова, определиха като нелепа идеята някой да изтегли 206 милиона лева в брой и заявиха, че обвинението е димна завеса, целяща да скрие онова, което описват като „гафовете“ на БНБ по случая. Тяхната теза: парична транзакция в такъв размер би била по всички стандарти едно извънредно събитие, дори само заради физическия размер на участващите парични средства. Със сигурност някой щеше да забележи камиони с левове и евро, напускащи банката в София ден преди банката да се провали, нали? Самият Василев отрича обвиненията и твърди, че е налице кампания, която цели да го оклевети.

Всичко това изглежда много мътно. И за мен има твърде много въпроси без отговор – по-специално по отношение на самите банкови тегления. Те започнаха, когато основният вложител, бизнесменът Делян Пеевски, оттегли своите авоари. Съобщенията в медиите в момента предполагат, че причината за това е спор с основния акционер на банката, Василев, който е обвинен за грабежа на банката в деня, преди тя да бъде поставена под особен надзор. Ясно е, че Пеевски, като вложител, не може да бъде обвинен в ограбване на банката, просто чрез изтегляне на средствата си. Но това, което искам да знам, е защо той оттегли авоарите си изцяло. Каква информация е имал, която да предизвика решението му, и откъде е взел тази информация? Той знаеше ли за измамата? Трудно е да се разбере защо би изтеглил средствата си, ако не е знаел, че се случва нещо много лошо. Той трябва да е бил предупреден.

А съществува и още една възможност, дори по-мътна от тази. Ами ако се окаже, че твърдението на Василев, че всичко това е дирижирана кампания, целяща да го дискредитира, е истина? А ако това не е просто случай на измама и корупция, а част от сложната политическа игра межда българските олигарси, с участието на банката и нейните служители (и може би също БНБ) в ролята на пешки в играта? Ако това е, което наистина се случва, тогава залозите наистина са много високи. Победителят получава контрола върху българската финансова система и по всяка вероятност и върху самото правителството, а загубилите свършват в затвора, в изгнание или мъртви. Но може би съм прекалила с гледането на „Игра на тронове“.

Каквото и да става, едно нещо е сигурно – странният случай на банковите скандали в България по никакъв начин не е решен. Сега знаем, че е имало мащабна измама в Корпоративна търговска банка, но все още не знаем защо са изтеглени средствата. И нямаме реална представа какво е предизвикало изтеглянето на средства от Първа инвестиционна банка: всичко, което знаем е, че БНБ обвини „неизвестни лица“ в опит да дестабилизират банковата система, вероятно по политически причини, и че по случая са извършени някои арести на дребни фигури. Няма съмнение, че разследването ще продължи. Изявленията на БНБ също. Но дали някога ще разберем кой стои зад всичко това и каква е неговата цел?

Източник: Списание "Форбс".