Бойко Борисов поиска оставките на целия УС на БНБ

"Орешарски пряко контролира ДАНС", заяви лидерът на ГЕРБ при откриването на кръстовището при Семинарията

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставките на целия Управителен съвет на БНБ. Това заяви самият той при откриването на естакадата на Семинарията в София днес.

"Арести на всички - както Цветан Цветанов го влачеха по съдилищата, трябва и тези да ги видя там повлачени, от Цветлин Йовчев до Владимир Писанчев, а Орешарски пръв", заяви Борисов, цитиран от bTV, по повод скандала с КТБ от последните дни.

"Какви комисии имаше за Петното, за Отряд 28, за Бирата, защо няма комисии в парламента? Защо не се направят веднага комисии в парламента, да извикаме всички банкери, счетоводители, БНБ да дават обяснение в парламента защо я докараха дотук. Защо няма такива комисии?", запита той риторично.

Борисов подчерта, трябва целият Управителен съвет да си хвърли оставката в БНБ "и в понеделник да ги сменим с нови хора, които да отидат, да извадят и да кажат защо е допуснато това".

"Излиза ми един Искров и ми се кара на депутатите - как ще се караш ти на депутатите, като искаш от тях да ти дадат 5 млрд. от данъкоплатците да ги вземе и да ви ги дадат, затова, че сте спали? Откъде накъде ще се караш ти или Цонев ще пази това недоразумение – Чобанов, който казва правителството не е виновно?. Правителството има и вътрешен министър, който е вицепремиер", коментира още председателят на ГЕРБ.

"Така нареченият Орешарски пряко контролира ДАНС. Знаете ли какви са заплатите в ДАНС - от 3000 лева и нагоре. Къде бяха тези хора? В същото време са сменили точно на финансовото разузнаване шефа с там някакво момиче на 25 години и са "омели" всички кадри, които трябва да се занимават с това. В същото време две седмици преди това там ставаше въпрос за убийства – не някои хора да са се карали, а за убийства, поръчки, което означава, че главният секретар на МВР трябва да е разпоредил куп мероприятия на тези хора, най-малкото да ги запази и пазейки ги е щял да знае теглят ли пари, носят ли пари, крадат ли пари, какво правят. По офисите на тези фирми стоеше жандармерия", каза още експремиерът.

Според него "Орешарски не е премиер", защото досега не се изказал категорично по кризата с КТБ.

"Гаранционният фонд като се изсипе, там после няма гаранция за никой друг. Така че трябва да кажат ясно като махнат гаранционния фонд или похарчат, откъде ще добавим другия гаранционен фонд. Нали трябва да гарантираме за другите български граждани, които имат пари в банки или в компании? Освен това, кое прави по-различни пострадалите от градушките хора, от пострадалите от управлението на някои банкери или пострадалите наводнението, с какво са по-различни", коментира Бойко Борисов, който преди ден се обяви против идеята държавата да гарантира всички спестявания в КТБ.