Ситуацията около КТБ няма да постави под риск банковата система в България

Портфейл

13-07-2014, 10:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Financial Times за банковата криза в България и КТБ

FT: Колапсът на КТБ показа нездравите връзки между бизнеса и политиците

Неочакваният колапс на КТБ показа нездравите връзки между българската бизнес общност и политиците, които накърняват доверието в правителствата на най-бедния член на ЕС. Тези връзки влошават и отношенията на страната с Брюксел.

Това посочва в коментар за отнемането на лиценза на четвъртата по големина банка в България Financial Times.

Изданието коментира още липсата на информация за голяма част от кредитния портфейл на банката, както и за изтеглените в брой средства. Посочено е, че „здравите активи и пасиви” на банката ще бъдат трансформирани в Credit Agricole България, която е част от КТБ. След отнемането на лиценза на банката-майка Credit Agricole ще бъде национализирана, допълват от FT.

Изданието посочва още, че ситуацията в банковия сектор е довела и до решението за оставка на правителството, която се очаква до края на този месец. Вече е насрочена и дата за предсрочни парламентарни избори - 5 октомври.

В своя коментар на ситуацията Financial Times посочва и започналото разследване на случилото се в КТБ. Посочено е и изявлението на гуверньора на БНБ Иван Искров, който коментира, че са изчезнали документи за кредити на стойност 3,5 млрд. лева, които са около 2/3 от целия кредитен портфейл на банката.

„Голяма част от кредитите на банката са за фирми, които са в дълбока връзка с мажоритарния собственик – Цветан Василев”, обясни Искров.

На базата на одита в банката Софийската прокуратура е започнала проверка как са били изнесени 205 млн. лева в брой от банката само ден преди в институцията да влязат квестори на БНБ.

От своя страна Цветан Василев обяви, че одиторите са „изфабрикували данните за големите загуби на банката” и обвини БНБ в „обслужване на интереси на кредитополучатели, които не искат да покрият своите задължения към банката... или на тези, които искат да купят активите на КТБ евтино”, допълва още финансовото издание.

Анализатори, цитирани от FT, че ситуацията около КТБ едва ли ще постави под риск банковата система в България. 3/4 от банките се контролират от банки от Италия, Австрия и Гърция, коментира водещ български банкер, пожелал анонимност.

„Това, което се случи с КТБ, е единично събитие и не носи системен риск, особено и след като правителството ще гарантира здравите активи на банката”, допълва източникът на финансовото издание.