Предсрочни избори в Словения

Главната битка е между "Партията на Миро Церар" и Словенската демократическа партия на Янез Янша

Предсрочни парламентарни избори, които се очаква да доведат до значително обновяване на политическата сцена, се провеждат в Словения. В надпреварата за депутатски места участват 15 партии и коалиции.

Според прогнозите, главната битка е между левоцентристката "Партия на Миро Церар", основана едва през юни тази година, и Словенската демократическа партия на бившия премиер Янез Янша, който е в затвора за корупция. Миро Церар, син на прославения югославски гимнастик, два пъти олимпийски шампион Мирослав Церар, е сред най-влиятелните юристи в страната.

Анализаторите смятат, че гражданите на Словения, изтощени от една от най-сериозните политически и икономически кризи в историята на страната, ще поискат да видят начело на изпълнителната власт нова фигура, която може да бъде и Церар. От конкретните действия, които се очакват от него, на първо място е премахването на непопулярните решения на предишното правителство за приватизацията на редица големи национални компании, включително телекомуникационния оператор Telekom Slovenije.

Другият фаворит е консервативната опозиция Словенска демократическа партия, която обещава намаляване на данъците за гражданите и фирмите, обявява се за "отговорна приватизация" и оттегляне на държавата от икономиката.

Значителна част от предизборната си кампания партията посвети на защита на името на своя лидер Янез Янша. Той беше два пъти начело на словенското правителство - 2004-2008 и 2012-2013 г. и остава един от най-популярните политици в страната. Сега излежава двугодишна присъда за вземането на подкуп при сключването през 2006 г. на договор за 278 милиона евро с финландската компания Patria за закупуването на 135 бронетранспортьора за словенската армия. Янша категорично отхвърля обвиненията, твърдейки, че делото е политически мотивирано.