Москва е блокирана от задръствания през 74% от денонощието

Всеки шофьор, живеещ в голям град, прекарва средно по 7 дни годишно в задръствания

Базираният в Амстердам производител на навигационни системи TomTom обяви резултатите от тазгодишното си проучване на трафика. Изследването обхваща над 180 големи градове в света и е разпространено от Forbes, пише Automedia.bg.
Градът с най-големи задръствания в света е Москва, сочат данните на TomTom. Столицата на Русия води класацията с индекс от 74%.

Индексът се изчислява на база сравнение между пиковите часове и времето, когато шосетата са свободни. Казано иначе, през 74% от денонощието Москва е блокирана от задръствания. От TomTom уточняват също така, че ако на даден автобус са необходими 60 минути за преминаването на определено разстояние, то в пиковете часове изминаването на същата отсечка коства повече от два часа.

Следващият град в класацията на градовете с най-големи задръствания е Истанбул. Турският град има индекс от 62%. В Топ 10 следват Рио де Жанейро, Бразилия - 55%, Мексико Сити, Мексико - 54%, Сао Пауло, Бразилия - 46%, Пелермо, Италия - 39%, Варшава, Полша - 39%, Рим, Италия - 37%, Лос Анджелис, САЩ - 36%, и Дъблин, Ирландия - 35%.

Проучването показава също така, че обикновено малките странични улички са по-претоварени от големите пътни артерии. А всеки шофьор, живеещ в голям град, прекарва средно по 7 дни годишно в задръствания.