Представиха доказателства за руската намеса в Донбас

В Киев откриха изложба с доказателства за подкрепата на Русия за терористичните групи в Източна Украйна

Украинските служби за сигурност публикуваха схемите на финансовите потоци, предназначени за вербуване на наемници за размириците в Източна Украйна, както и изплащането на възнаграждения на украински военни и мирни жители, предаде агенция „Униан".

Служители на службите са конфискували над 22 милиона гривни ( 1,314 млн. евро) налични средства по тези канали. Блокирани са банкови сметки с 50 милиона гривни (около 3 млн.евро).

Междувременно в Киев беше открита изложба с доказателства за подкрепата на Русия за терористичните групи в Източна Украйна.

Представените експонати разкриват финансовата подкрепа на сепаратистите от Москва, обучаването на наемници в руски бази, както и информационната война в интернет срещу Киев.

„Подробните признания на задържани наемници и диверсанти, паспортите и военните документи на руски граждани, сепаратистките агитки - всичко това са веществени доказателства, иззети от хора, привлечени по наказателни дела" - се посочва в съобщение на Службата за сигурност на Украйна.

Част от заведените дела са образувани заради действия, насочени към насилствена смяна на конституционния строй или към превземане на държавната власт. Други са за посегателство срещу териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна. Заведени са и производства са шпионаж, диверсия, тероризъм и финансиране на терористични действия.

Започнато е досъдебно разследване срещу 16 руски граждани, свързани с руските спецслужби, както и срещу 72-ма граждани на Украйна.

На изложбата са представени документи, оръжия и бойна техника, иззети от руски граждани, участвали в размириците в Източна Украйна.

На официалното откриване на експозицията присъстваха дипломати, акредитирани в Украйна.