40 години слава, 80 години стил...Честит рожден ден, Армани!

Джорджо Армани, който е родом от Пиаченца, навлезе в света на модата като революционер. Колекциите му винаги са актуални, а понякога изпреварват времето си. Независимо че днес навършва 80 години, той продължава да твори, участва в дефилета и е смятан за законодател на модата.

Армани много рядко дава интервюта, а що се отнася до кръглата си годишнина, отказа изобщо да разговаря с медиите. Пищни празненства модният дизайнер не е планирал, тъй като се готви за по-важен за него юбилей - 40-годишната му професионална дейност.

Първата си колекция представя на 24 юли 1975 г. Оттогава датира дългият и щастлив живот на неговата модна къща, която основава заедно със своя компаньон и спътник в живота Серджо Галеоти. Сдържаният и строг стил на Армани се хареса на много филмови звезди, които носят негови облекла на червения килим- в негови облекла са е снимала цяла плеяда знаменитости, от Ричард Гиър във филма "Американско жиголо" до Леонардо ди Каприо във "Вълкът от Уолстрийт". Сега на модния дизайнер е поверено създаването на униформите на италианския отбор за Летните олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.. На творчеството му са посветени изложби.

Неотдавна Армани се залови и с интериорен дизайн. Заедно с водещи производители на керамика и санитарен фаянс той създаде подразделенията "Армани Дада" и "Армани Рока" - съответно за кухненско обзавеждане и за обзавеждане на бани. Той признава, че за него модата е всичко - той никога няма да изостави модната си къща и да се откаже от проектиране на колекции облекло. Впечатляващо е, че за разлика от много други дизайнери, които се установиха в чужбина, Армани продължава да работи в Милано, в родната си Италия, предаде БТА.