ШОК! Още преди Христа атлетите са приемали допинг!

"Dop" - название на алкохолна напитка, приготвяща се от кожата на гроздето

Употребата на допинг с цел постигане на по-добри спортни резултати, датира още от древните Олимпийски игри. Още преди Христа атлетите са приемали стимуланти, за да могат да вкусят от така жадуваната победа, пише спортувай.бг.

Еволюцията на допинга обаче носи със себе си и черна хроника. С течение на времето от съвсем безобидни отвари, медикаментите са се превърнали в смъртоносни. Научете следващите 10 факта за допинга, които твърде вероятно да ви убегнали.

1. Думата "допинг" произхожда от "dop" - название на алкохолна напитка, приготвяща се от кожата на гроздето. Древните африкански войни я пиели преди битка за сила и издръжливост.

2. Още в Древна Гърция срещу проблема с допинга се бори специална комисия. Но тогава нещата са били значително по-лесни, поради факта, че най-силния стимулант за спортистите е бил чесънът.

3. Първият регистриран и описан случай на взимане на допинг е от 1865г.

4. В началото на ХХ век кислородът е обявен за вид допинг. Твърдяло се, че спортистите се възстановяват значително по-бързо след като дишат чист въздух. Слава Богу, това безумие бързо бива отменено.

5. През 1904г. атлетът Том Хикс взима голяма доза стрихнин (вид допинг), което за малко не слага край на живота му.

6. Първият регистриран смъртен случай от злоупотреба с допинг е през 1960г. в Рим. Трагичната съдба сполита датски колоездач, който е приел медикамента по препоръка на треньора си.

7. През 1967г. от този свят си отива още един колоездач - Том Симпсън. Великобританецът намира смъртта си по време на престижното състезание "Тур дьо Франс" след прием на амфетамини.

8. През 1968г. е първият регистриран случай на дисквалифициран спортист, поради употреба на допинг. Това се случва по време на Олимпийските игри в Мексико.

9. Руските спортисти приемали големи количества тестостерон като средство за развиване на физиката си.

10. В периода 1975-1980г. са регистрирани над 200 смъртни случаи на спортисти след употреба на допинг.