Плевенски полицай и негов "съдружник" в ареста за изнудване

Плевенски полицай и негов "съдружник" са арестувани за 72 часа във връзка с разследване за изнудване в размер на 5000 лева на бизнесдама. Това съобщи окръжният прокурор на Плевен Иво Радев, цитиран от БТА.
Наблюдаващият прокурор Ивайло Ангелов допълни, че съдът е освободил снощи двамата под парична гаранция от по 1000 лева заради чистото им съдебно минало.
Събрани са достатъчно доказателства за престъплението, но нямало опасност да се укрият според магистратите, поясни Ангелов. Двамата обвиняеми контролирали бизнеса във фитнес зала, която се водела реално на техни роднини и близки.
Бизнесдамата сключила договор за ползване на залата, за да получи по европейска програма 34 хиляди лева за подготовка в нея на кадри. По уговорка с полицая, с който тя била в приятелски отношения, трябвало да изплати сума за наем на залата от по 250 лева месечно, като се издължи в края на годината с цялата сума.
След като полицаят и "съдружникът" му разбрали, че партньорката им е получила по европроекта по 1800 лева на обучаем курсист, те вдигнали наема и поискали да им изплати общо 11 000 лева. Двамата използвали различни начини за натиск и заплахи, каза прокурорът.
Бизнесдамата подала сигнал за изнудването в дирекцията "Вътрешна сигурност" на МВР, откъдето била организирана операцията по арестуването на двамата в момента на получаване на 5000 лева белязани пари, казаха от прокуратурата. Разследването на случая продължава.