Парламентът не преодоля ветото на президента

Основният мотив на Плевнелиев бе, че не е ясно дали новите разпоредби няма да предизвикат покачване на цените на хранителните стоки

Парламентът не успя да преодолее ветото на Президента върху промените в Закона за защита на конкуренцията. 135 депутати гласуваха ветото на държавния глава, 98 народни представители подкрепиха измененията, 36 бяха против тях, 1 се въздържа.

Парламентът не успя да събере необходимите 121 гласа „за”, за да отхвърли ветото на държавния глава. Депутатите съкратиха срока между първото и второто четене на ветото от 5 на 3 дни, за да ускори приемането на промените.

Основният мотив на президента Росен Плевнелиев да върне измененията в закона за ново разглеждане в Народното събрание бе, че не е ясно дали новите разпоредби няма да предизвикат покачване на цените на хранителните стоки за потребителите, защото не е изготвена оценка за въздействие на промените.

Държавният глава оспори и разпоредба, с която се създават специални изисквания за търговец на храни с общ оборот за предходната година над 50 млн. лв. Според него е неприемлива липсата на предварително произнасяне на КЗК за това дали предоставените ѝ типови договори или общи условия за доставка на храни не нарушават правилата за конкуренцията.