Наближава гласуването на кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК

ЕП ще се произнесе във вторник на 15 юли

Европейският парламент ще гласува кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия в 12,30 часа във вторник, 15 юли, след дебат с участието на лидерите на парламентарните групи, който трябва да започне в 10,00 часа, съобщи пресслужбата на ЕП. Гласуването ще бъде тайно.
Бившият министър-председател на Люксембург и бивш председател на Еврогрупата беше номиниран от ЕНП преди изборите за поста председател на Европейската комисия. На изборите ЕНП получи достатъчно подкрепа, за да има отново най-голямата група в Европейския парламент и съответно Жан Клод Юнкер се превърна в най-вероятния наследник на Жозе Мануел Барозу.
На 27 юни Европейският съвет официално номинира Юнкер за поста председател на Европейската комисия с гласовете на 26-има от 28-ината държавни и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС. При гласуването в Парламента той ще се нуждае от подкрепата на поне 376 членове на ЕП от общо 751.
Жан-Клод Юнкер представи своите приоритети по време на срещите си с различните парламентарни групи в периода 8—9 юли.
На 15 юли сутринта Юнкер ще направи изявление в пленарната зала, а преди самото гласуване ще се проведе и дебат с лидерите на парламентарните групи.