Откриха точката на душата

Учени твърдят, че са открили "превключвател" в мозъка, който обяснява защо хората губят и после си възстановяват съзнанието.

Д-р Мохамад Кубеиси и екипът му от университета "Джордж Вашингтон" изследвали 54-годишна пациентка, страдаща от епилепсия, и установили, че електрически импулси в конкретна област от мозъка я карат "да заспива" многократно. След края на стимулирането на мозъка, тя се върнала във вегетативното състояние и нямала никакъв спомен за случилото се.
Съзнанието е състояние, при което осъзнаваш каква е заобикалящата среда, а отсъствието му обикновено се свърза със съня. Как точно работи съзнанието е мистерия, причината защо и как спим все още не е изяснена напълно. Но откритието на този "превключвател" може да бъде полезно в някои области на медицината.
За целите на клиничното изследване учените използвали нискочестотна дълбока стимулация на мозъка за намаляване на епилептичните припадъци при пациентите. Д-р Кубеиси, който ръководел изследването, установил, че нискочестотната стимулация намалила епилептичните припадъци при пациентите с 92% без да уврежда паметта.
"Това е новаторски клиничен тест, който цели да покаже новите начини за намаляване на припадъците при хора с неподатлива на лечение слепоочна лобна епилепсия, които са застрашени от трайно намаляване на паметта. Надяваме се след няколко години резултатите да доведат до по-добро лечение на тези пациенти", заяви д-р Кубеиси.
Стимулирайки клауструма на пациентката (тънък пласт от неврони в долната част на централния мозък), учените открили, че тя губи съзнание. Това означава, че тя не отговаряла на команди и се взирала с празен поглед в пространството, а дишането й се забавяло. След спирането на стимулацията на клауструма пациентката се връщала в съзнание и изобщо не знаела какво се е случило.
В следващите два дни всеки път, когато клауструмът бил стимулиран, се случвало същото нещо, а допълнително изследване потвърдило, че това не е просто страничен ефект от припадъка. Д-р Кубеиси сравнява ефекта със запалване на кола, при което завъртането на ключа връща към живот всички нейни компоненти.
Откритието може да помогне на хората в кома, чийто клауструм може да бъде стимулиран, за да се върнат в съзнание, предаде БГНЕС.