37-годишен "на топло" за две години и половина за 30 стръка канабис

Две години и половина ще прекара зад решетките 37-годишният Димитър Вълчев от еленското село Вързилковци за отглеждане на канабис.

Освен, ефективното наказание, съдът му лепна и 7000 лева глоба. Мъжът отдавна е известен на органите на реда по линия на наркотични вещества. В началото на август м.г. полицаите получили оперативна информация, че се грижи за насаждения от канабис. Започнали да го следят и на 11 август го намерили в гориста местност между селата Яковци и Вързилковци, пише "24 часа". На малък парцел били засадени в редове общо 31 стръка канабис с височина между 130 и 170 см. Димитър обикалял между редовете с лейка в ръка и поливал забранените растения. Недалеч полицаите открили ръчна количка, в която имало пет десетлитрови туби, пълни с течна тор. Криминалистите незабавно закопчали мъжа и го отвели в ареста. Канабисът е изкоренен, а теглото на суровата листна маса и съцветията се оказало около 3 килограма. Направена експертиза потвърдила, че изкоренените растения са с голямо съдържание на наркотичен компонент - близо 9%, което отговаря на марихуана с най-високо качество.

Канабисът е бил оценен на 17 406 лева. Тъй като било доказано, че Димитър напълно съзнателно е отглеждал растенията, а освен това вече е бил осъждан за подобно деяние, на първа инстанция Районен съд - Елена е постановил той да прекара три години и половина в затвора. След обжалване пред Окръжен съд, магистратите от въззивната инстанция са преценили, че наказанието е завишено. Посочили са, че мъжът се грижи за малко дете, няма много на брой осъждания и като цяло се ползва с уважение в обществото. Така магистратите намалили наказанието с една година. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.