Заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса е прекратено

Няма кворум

Заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса е прекратено, поради липса на кворум. На заседанието трябваше да бъдат обсъдени нови мерки за оптимизиране на разходите на НЗОК, които да бъдат представени на министъра на здравеопазването Таня Андреева. Тя на свой ред трябва да ги внесе за обсъждане в Министерския съвет, пише БТА.

Кворумът беше нарушен заради напускането на представителя на КТ Подкрепа Тома Томов. Той коментира пред журналисти, че мерките вече са били представени на министър Андреева още на 23 юни и вече няма време за представяне на нови мерки. Томов коментира, че в Министерството на здравеопазването със сигурност знаят за вече предложените мерки, още повече че председателят на Надзорния съвет д-р Бойко Пенков е и заместник-министър на здравеопазнването.

В декларация на президента на синдиката КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев, изпратена до премиера, министъра на здравеопазването, управителя на касата, председателите на парламентарните групи и медиите, се отбелязва, че синдикалната организация посреща с пълно недоумение новината, че правителството отказа да внесе предложение в НС за актуализация на бюджета на Здравната каса.

Според КТ "Подкрепа" по процедурата, която трябва да се извърви, за да се стигне до актуализация на бюджета на НЗОК, всичко е направено още от 23 юни 2014 г, когато на заседание на Надзорния съвет на НЗОК е приет анализ на стабилността на системата и проектозакон за промяна на бюджета на касата, пише още в декларлацията.

"Още при разглеждането на проектобюджета в Надзора на НЗОК, представителят на КТ "Подкрепа" е изразил позицията на конфедерацията, че този бюджет не може да покрие очакваните разходи и че следва да се предвиди актуализация в средата на годината, поради което не го е и подкрепил", се посочва в декларацията. На заседание на НСТС на 29 октомври 2013 г. позицията на конфедерацията също е недвусмислена и това е една от причините да напусне НСТС, пишат от КТ "Подкрепа".   
Според д-р Тренчев до ден днешен нито министърът на здравеопазването, нито правителството като цяло са посочили друг вариант за допълнителни средства в бюджета на НЗОК, освен възможността за актуализация.

По думите на синдикалния лидер е изключително изненадващо, че в този момент МЗ очаква от НЗОК каквито и да е предложения за мерки, при положение че от ноември 2013 г. до днес Надзорът на НЗОК е изложил и изпратил на министъра на здравеопазването поредица от предложения за мерки.