ШОК! Болниците - пред фактически фалит

Лекарите няма да простят на правителството

Проведохме среща с представителите на университетските, областните и общинските болници в страната и техните сдружения, с представители на Българския лекарски съюз и отново потвърдихме ангажимента на ГЕРБ, че партията ще бъде така, както и пред обществото и пред синдикалните работодателски организации. Това каза пред журналисти Десислава Атанасова, след като се проведе самата среща.

„Имахме споразумение, че през тази седмица ще има актуализация на бюджета на Здравната каса. Ако това не се случи до утре, ние ще преосмислим и ще помислим върху нашата позициите за присъствието ни в пленарна зала през следващата седмица. Очакваме, че след една година Таня Андреева, Пламен Орешарски и Петър Чобанов, както и всички останали добре да са анализирали не само системата на здравеопазването в България, а и изобщо ситуацията в страната, защото нашите анализи показват, че състоянието е изключително тежко”, каза Атанасова. „Всичко, което споделиха директорите, засега е, че те наистина са пред фактически фалит, а от месец април им се плаща около 60% от средствата, които трябва да получават от Здравната каса”, обясни тя Атанасова. „Фактът, че тези хора, които работят реално в болниците, които всеки ден лекуват българското население, казват, че са в изключително катастрофално положение. Министър-председателят най-накрая да разбере, че наистина колапсът за здравеопазването е факт и да направят всичко възможно актуализация на бюджета на касата”, допълни още Десислава Атанасова.

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов, който също присъстваше на срещата, заяви пред журналисти, че не иска срещата с ГЕРБ да се смята като политическа проява. „Ние не прощаваме на което и да е правителство, което предприема неправилни действия в сферата на здравеопазването, а неправилни действия в тази сфера – последиците са ужасни. Наистина призовавам всички колеги, утре в 12.00 часа за половин час да излязат пред болниците предупредително, а от другата седмица, ако няма решение, по-добре е наистина сами да спрем работата вместо да ни спрат принудително. Не може която и да е партия и който и да е премиер да си позволи да спре здравеопазването на страната”, каза още той.