Строителният бранш в готовност за протестни действия

Въпреки финансовите корекции, кой закупи „БМВ Х6” на стойност 178 000 лв.?

Чуваме, че правителството нямало да актуализира бюджета на Здравна каса, защото имало достатъчно пари. Имало и много пари в резерва, защото показателите били страхотни. Ангажимент на държавата по договор обаче е с парите от резерва да разплати всички спрени задължения и всички разплащания, които не се случват от месеци. Щом ги има в бюджета, защо не ги плаща, какво се цели с това? Това са много съмнителни действия и апелираме в понеделник всички тези средства от резерва, полагаеми се, средства на европейските данъкоплатци, незабавно да бъдат разплатени към българските фирми, изпълнители и граждани, защото всичко това ще доведе до тотален скандал, сътресение и ще раздруса държавата по начин, по който градушката ще ни се види горещо слънце.

Това каза на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Лиляна Павлова. „Служебно правителство има правомощия за разплащания, но няма правомощия, ако няма актуализиран бюджет, да прави промени в бюджета на Здравна каса и други критични области. Затова настояваме актуализация на цялостния бюджет, за да може Здравна каса да получи необходимите плащания”, добави Павлова.

Във връзка със ситуацията в сектор „Земеделие”, тя посочи: „Поради липса на разплащателния орган има 500 милиона, които са платени, но няма кой да ги подпише и вероятно ще ги загубим или ще ни наложат финансова корекция. Има едни други 800 милиона, които трябва да бъдат разплатени и ако не бъдат, ще ги загубим безвъзвратно. Липсата на ръководство на Управителния съвет ще доведе до отнемане на акредитацията и тотално преустановяване на всички разплащания в сектора. Финансови корекции ще има. Продължават да купуват скъпи автомобили. Имаме един списък от предишната комисия. Отново се купуват „Хонда”, високопроходими транспортни средства, „Мерцедес Бенц”, „БМВ Х6”, „Ниссан Навара” и много други на сериозни стойности. „БМВ Х6” е на стойност 178 000 лева. С това се занимава фонд „Земеделие”.

Вчера имахме среща с Камара на строителите, със строителния бранш, които имат готовност, ако до понеделник не получат желаната от тях среща съвместно с Националното сдружение на общините, с правителството за решаване на проблемите, от вторник да се предприемат необходимите протестни и всякакви други действия, които да алармират ситуацията, подчерта Павлова.

„Вече има 1 милиард неразплатени на фирми, на бизнес, на работници за последните месеци”, заяви Павлова. „Освен природните бедствия, с които видимо управляващите не могат да се справят, управляващите са едно природно бедствие, което доведе до апокалипсис в системата на еврофондовете. Имаме 3 милиарда, които са под риск. Те са от европейската солидарност и не могат да достигнат до българските граждани, до българския бизнес, благодарение на безхаберието, некомпетентността и абсолютното своеволие в управлението на еврофондовете. Имаме риск да загубим средства в сектор „Земеделие” и тези 800 милиона там може би са много малка част от това. Виждаме какво се случва с „Околна среда” – още 800 милиона под риск”, посочи депутатът. „Програмата за регионално развитие” с блокирани и спрени еврофондове и приоритетни оси на стойност 1,5 милиарда. Междувременно „Конкурентоспособност” също спря парите за малкия и средния бизнес. От три седмици Министерство на финансите спря всички разплащания с европейски фондове и национално съфинансиране по всички програми, финансирани от ЕС, освен „Програмата за развитие на човешки ресурси”, добави Лиляна Павлова.