Касапинът на сестрите Белнейски на свобода, Недялко Момата и Пешо Сумиста също

Безчовечни изроди като касапина на сестрите Белнейски Лазар Колев и Българския Чикатило - Недялко Момата, ще могат отново да кръстосват улиците по решение на Европейския съд за правата на човека. Магистратите от Страсбург излязоха с безпрецедентно решение, което обяви най-тежката присъда в България - доживотен затвор без право на замяна, за нехуманна.

Според европейските юристи тази присъда нарушава чл. 3 на Конвенцията за защита правата на човека, която провъзгласява, че „никой не може да бъде подложен на изтезания или на нечовешко и унизително отношение или наказание", пише "Всеки ден".

Решението е взето по делото на „Харакчиев и Толумов срещу България". Митко Харакчиев е от Харманли и бе осъден през 2001 г. от Окръжния съд в Хасково на доживотен затвор без право на замяна. Присъдата бе потвърдена на следващите инстанции. Харакчиев бе пратен в затвора за две убийства, два опита за покушение, куп кражби, незаконно притежавано оръжие. Неговият процес в Хасково преди 13 години бе един от най-шумните и коментирани в региона по онова време.

Харакчиев и Толумов се жалвали в Страсбург от унизителните битови условия в затворите, където са настанени. Харакчиев обаче е осъден на доживотен затвор без право на замяна и иска от съда в Страсбург произнасяне за хуманността на това наказание. И успява. Наред с това държавата ще трябва да плати на Харакчиев 4000 евро за нехуманните условия в затвора в Стара Загора.

„Решението не означава, че всички убийци веднага ще излязат на свобода. Просто им се дава шанс да потърсят преразглеждане на изключителното по своята тежест наказание", твърди адвокатът на Харакчиев - Михаил Екимджиев.

Точно 57 са затворниците в страната, които изтърпяват доживотна присъда без право на замяна. Преди това решение на съда в Страсбург те нямаха друга перспектива, освен да умрат в затвора. Техният шанс бе помилване от президента, но от 2002 г. досега няма нито едно положително решение на държавния глава. Сред осъдените са някои от най-емблематичните изроди на републиката - Лазар Колев, който брутално изнасили и уби сестрите Росица и Христина Белнейски, виновният за поне 8 убийства рецидивист Недялко Димитров - Момата, Петър Стоянов - Сумиста, Васил Колев - Кеца и Георги Вълев от зловещата банда „Килърите".