ЕС иска САЩ да свали забраната за износ на газ и петрол

Споразумение с Вашингтон в сферата на енергетиката е ключово за ЕС

Европейският съюз (ЕС) иска от САЩ да свали забраната за износ на природен газ и петрол като част от продължаващите преговори за трансатлантическото търговско сътрудничество, съобщава онлайн изданието EUObserver.com, цитирано от investor.bg,  като се позовава на документи на Европейската комисия (ЕК), с които Washington Post разполага.
В стратегическия документ се посочва, че ЕС иска „правно обвързващ ангажимент, който да гарантира свободния износ на газ и петрол“.
Представители на ЕС и САЩ ще се срещнат в Брюксел през следващата седмица за следващия (шести) кръг от преговорите по амбициозното търговско споразумение. Надеждите са преговорите да приключат през 2015 г. и в резултат да бъдат премахнати повечето от тарифите и бариерите за търговия между Европа и Щатите, посочва изданието.
Споразумението обаче ще доведе и до хармонизиране на регулациите, както и евентуално споделяне на суровини.
Споразумение с Вашингтон в сферата на енергетиката е ключово за ЕС. В документа, изтекъл в медиите, се посочва, че Брюксел се надява „да не е трудно да бъде включена глава с правила за търговия и инвестиции в енергийната сфера и суровините“.
ЕС се опитва да намали зависимостта си от Русия в енергийната сфера и отдавна има желание да получи достъп до американски природен газ и петрол, особено след шистовия бум в САЩ. В доклада също се посочва, че конфликтът в Украйна потвърждава, че ЕС се намира в деликатна ситуация, що се отнася до енергийната си независимост.
Някои европейски държави също имат сериозен обем запаси от шистов газ, но са скептични за експлоатацията им заради опасения за околната среда.
Същевременно опасенията за износа на газ и петрол в САЩ са свързани с цените на суровините и евентуалното им повишаване. През последните 5 години цените на енергията в САЩ паднаха с почти 50 на сто.