Един милион държавни служители на стачка във Великобритания

За четири години годишните им заплати са намалели с повече от 2000 паунда

Над 1 милион държавни служители във Великобритания излизат днес на организирани стачни действия. Те ще настояват за повишаване на заплатите и спиране на съкращенията в обществения сектор, предаде БНР, цитирайки местните профсъюзи.

В мащабния протест ще вземат участие представители на държавната и общинската администрация, учители, пожарникари и чистачи. Британските медии коментират, че това ще бъде най-голямата стачка в Обединеното кралство за последните три години.

Стачката на държавните служители ще бъде най-голямата в Обединеното кралство за последните три години, отбелязват британските медии.

"Икономиката може и да се съвзема, но работниците в обществения сектор не усещат тази промяна, тъй като заплатите им бяха замразени под нивото на инфлацията за последните няколко години", заяви Франсес О’ Грейди, генерален секретар на Конгреса на "Трейд Юнионите" - организацията, която обединява повечето профсъюзи на Острова.

Синдикатите сигнализират, че от 2010 г. досега реалната годишна заплата на наетите в държавния сектор е намаляла с повече от 2000 паунда. Спадът в доходите на работниците, членуващи в тях, достига до 20%.

Реакцията на властта също не беше задоволителна за исканията им. В начеверието на стачката премиерът Дейвид Камерън заплаши, че правителството ще промени закона, който регулира правото на трудов протест. Той каза, че ще бъдат обсъдени няколко предложения, сред които и налагане на забрана върху стачки във важни обществени сектори.

Думите му разгневиха профсъюзите, откъдето посочиха, че когато става дума за трудови протести, британското законодателство е сред най-строгите в света.