Скандално! Здравното министерство "затваря устата" на медии

Нов скандал избухна във Фонда за лечение на деца

Здравното министерство предлага медиите и неправителствените организации да не участват във вземането на решения - дали държавата да отпуска пари за лечението на най-малките.

Настоящият обществен съвет се преструктурира в комисия в много по-малък състав, в която ще бъдат включени предимно лекари. От нея се изключват неправителствените организации и медиите. Те ще наблюдават заседанията без право на глас, ще набират средства за фонда и ще популяризират дарителството, без да контролират разходите.

Неправителствените организации предупредиха, че ведомството няма намерение да актуализира бюджета на фонда. 80% от парите вече са изхарчени.

От Здравно министерство коментираха за bTV, че документът е само предложение и ще бъде подложен на обществено обсъждане през следващите две седмици. Все още не е взето решение дали се налага отпускането на допълнителни пари за фонда, уточниха от ведомството.

В предаването "Преди всички" на БНР Десислава Хурмузова, член на Обществения съвет при Фонд за лечение на деца, обясни, че с промените на практика се премахва Общественият съвет.

Най-ненадейната промяна за нас е, че се преструктурира Общественият съвет. На практика той се премахва. Създава се комисия в много по-малък състав от 9 човека, категорична е тя.

Това са 6 лекари, един представител на Минисетрството, един за Агенцията за закрила на детето и един на Агенцията за социално подпомагане. Всички неправителствени организации и медиите са изключени. Само тази комисия ще взима решения, ще разглежда заявленията.

Остава нещо като Общестевен съвет от 8 човека. Той няма да взима решения, може да присъства, но без право на глас. Той ще има задължението да набира средства за дейността на Фонда и да популяризира дарителската инициатива, допълва тя. Хурмузова пита интересно как се очаква това да стане - те да набират средства и да не участват в контрола на разходването им.

Според нея "Няма аргументи за промяната. Единствено, което виждам и е написано от министъра, е, че така ще се оптимизира работата на Фонда. Обществените организации бяха тези, които съобщаваха, когато има нередности и работата не върви".

Фондът се превръща в копие на печалната комисия за лечение в чужбина, където няма никаква яснота, никаква прозрачност и поглед отвън. Само министърът ще назначава и ще премахва членове на Обществения съвет. Повече Министерският съвет няма да има отношение към това, заключи тя.