Вестниците в четвъртък, 10 юли

Парламентът ремонтира режима за офшорките


"Труд"
С промени, които облекчават режима за офшорните дружества, започна работата на парламента след дълъг период на блокаж заради липса на кворум. Едновременно с гласуването на облекченията обаче народните представители приеха на първо четене и противоположни по смисъл промени, с които режимът за офшорките се затяга още повече.
Първият текст бе внесен преди 2 седмици от ДПС депутата Йордан Цонев, съавтор на закона, въвел рестрикции за офшорките. Според новите текстове забраните няма да важат за фирми, в които офшорните собственици имат под 10% от капитала.


Вълна от оставки във фонд "Земеделие"
"Стандарт"
Оставки летяха на вчерашното заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Напусналите обаче не са шефът на Разплащателната агенция Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, чието оттегляне отдавна иска земеделският министър проф. Димитър Греков. Вместо тях оставки хвърлиха всички членове на Управителния съвет, които присъстваха на вчерашното заседание, начело със самия Греков. Сбирката продължи само десетина минути, разказаха участници в него. Вчерашното заседание беше насрочено, след като в понеделник сбирката се провали заради повиквателно от премиера Пламен Орешарски за земеделския министър и шефовете на ДФЗ. Така не се стигна до гласуване на първата точка в дневния ред за понеделник, която беше оставки на Николов и Александрова. След срещата при министър-председателя беше пуснато съобщение, че заседанието ще се проведе в сряда. В дневния му ред влизаха отчет за разписаните проекти по Програмата за развитие на селските райони, както и приемане на решения за отпускане на няколко вида помощи, между които за профилактика на животните и за съсипани от бурите насаждения.


Кабинетът дава още 1,2 млн. лв. за ракети против градушки
"Дума"
За закупуване на противоградови ракети са отпуснати 1,2 млн. лв. Въпреки добрата зареденост с ракети против градушки, поради интензивната и непостоянна климатична обстановка само през май са изразходвани около 200% повече ракети в сравнение с предходни години, е обосновката на кабинета. В началото на юли са доставени нови количества, но продължаващата градоопасна обстановка налага дозареждане. Инж. Николай Николов - изпълнителен директор на Агенцията за борба с градушките, уточни, че през цялата 2012 г. са използвани 2800 ракети, през м.г. - 2100, а от началото на т.г. до момента - 10 300. През 2014 г. активният сезон на борбата с градушките започна още през април и до момента са обработени 1138 облака, докато за цялата 2013 г. са били 727, каза Николов. Той уточни, че Агенцията за борба с градушките обработва градоопасни облаци само над земеделски площи, а не над градове, какъвто е случаят в София.


Спасяват касата с 328 млн. лв.
"Монитор"
НЗОК ще получи 328 млн. лв., за да се справи с дефицита в бюджета си до края на годината. Здравният министър д-р Таня Андреева парафира искането на надзорния съвет на НЗОК за актуализация на бюджета й и вчера седна на масата на преговорите с финансист №1 Петър Чобанов за размера на сумата и вариантите за осигуряването й.
От МЗ твърдят, че след като вече е постигнат политически консенсус за осигуряването на тези средства, МФ трябва да се съобрази с този факт, а НС да одобри актуализацията, преди да се разпусне. „В максимално кратки срокове ще бъдат внесени в парламента няколко варианта за актуализацията на бюджета на НЗОК", коментира след заседанието на МС вчера д-р Андреева.