10 години затвор за корумпиран кмет

Подкупи, пране на пари и други обвинения в корупция са причината за наказанието

Бившият кмет на Ню Орлиънс Рей Нагин е осъден на 10 години затвор за подкуп, пране на пари и други обвинения в корупция, съобщава Би Би Си. През февруари той бе признат за виновен за приемане на подкупи от бизнесмени в размер на стотици хиляди долари.

Прокурорите твърдят, че подкупи са получавани след урагана „Катрина" през 2005 г.

58-годишният Нагин е изпълнявал длъжността кмет от 2002 до 2010 година. Той се превръща в лицето на града по време на бедствието.

Присъдата е постановена днес от окръжния съдия Хелън Бериган. Прокурорите настоявали за 20-годишна присъда. Защитата на Нагин обаче сравнила това с доживотна присъда. По делото за виновни вече са признати най-малко четирима сътрудници на бившия кмет.

В началото на юни 2004 г., две години след като той е избран, Нагин взимал пари за пътувания и други облаги в замяна на договори.

Той е приел повече от 160 000 долара под формата на подкупи от местен бизнесмен. В замяна на подкупа, кметът помогнал на бизнесмена да си осигури милиони долари от договорите за проектите за възстановяването на града след „Катрина". Това е един от случаите на корупция по най-високите етажи на властта.

По време на процеса обвинителите твърдят, че докато е заемал поста Рей Нагин е пътувал със семейството си до Хаваите и Ямайка. Пътуванията били платени от местни бизнесмени.